Sommartips för äventyrare

Scouter på läger: Tre scouter med ryggen mot kameran lyssnar på en scoutledare som spelar gitarr.

Foto: Magnus Fröderberg

Sommaren närmar sig, och kanske funderar du på hur du kan fortsätta scouta även när terminen är slut. Vi har några tips, både stora och små!

Tipsen här riktar sig främst till dig som är äventyrarscout (12-14). Du som är yngre kan säkert hitta något kul här du med, men glöm inte att kolla en extra gång med dina föräldrar att du får!

Först vill vi påminna om sommarens bästa scoutaktivitet – Örbys sommarläger I Robinsons Fotspår. Om du inte redan har anmält dig, gå in på https://orbyscout.kfum.se/aktivitet/i-robinsons-fotspar-sommarlager-med-hela-scoutkaren/ genast!

Organiserade aktiviteter

Om du letar efter fler stora och organiserade aktiviteter, så har vi två tips till.

Om du kommer att fortsätta på äventyrarna i höst finns patrulledarkursen Solvarg. Patrulledarkurser är som en blandning mellan scoutläger och kurs, där du får träffa scouter från andra scoutkårer och göra häftiga aktiviteter, men också lära dig allt du behöver om ledarskap och att ta hand om en patrull.

Om du går ditt sista år på äventyrarna finns en kajak-kurs i Östergötland. Att paddla kajak är jättekul, och här får du chans att lära dig av helt nyutbildade kajakinstruktörer tillsammans med andra scouter.

Tips på saker du kan göra med din patrull

Om du saknar dina patrullkompisar, så kanske ni vill hitta på något tillsammans. Om du har tråkigt hemma så kanske du vill hitta på något själv. Oavsett vilket så har vi samlat några av våra bästa sommar-scout-tips på saker ni kan göra utan scoutledare.

Glöm inte att prata med era föräldrar innan ni ger er iväg! Planera tillsammans med en vuxen om ni ska ge er iväg på egen hand. 

Vandra från Liljeholmen till Skärholmen. Ni som var med på bäversafarin förra våren kommer att känna igen lite av den här sträckan – den slutar på ungefär samma ställe som vi slutade då. Passa på att besöka Café Lyran i Mälarhöjden på vägen!

Vandra en etapp på Sörmlandsleden: http://sormlandsleden.se/vandring/etappbeskrivningar-och-kartor/61-huddinge-stn-hokarr-etapp-6/  Vill ni ha ett ännu närmre äventyr finns många naturreservat runt Örby. Gömmaren känner ni säkert redan till, till exempel.

Ta med familjen på en kanottur runt Långholmen: https://langholmenkajak.se/

Bjud in alla dina scoutkompisar och lek Generalen.

Kallelse Årsmöte 2021

Härmed kallas du som är medlem till Örby scoutkårs årsmöte!

24 maj, kl 19, vid scoutlokalen!
Utomhus och Corona-anpassat!
Alla medlemmar har närvaro- och rösträtt!
Avslutas med fika!
Välkommen!

Hälsningar
Örby scoutkår

 

Föredragningslista

 1. val av ordförande och sekreterare för mötet
 2. justering av röstlängd
 3. val av justeringsmän
 4. fastställande av föredragningslista
 5. föredragning av styrelsens verksamhetsberättelse och revisionsberättelse
 6. fråga om beviljande av ansvarsfrihet för kårstyrelsen
 7. val av kårordförande och vice kårordförande
 8. val av fyra (4) till sex (6) övriga ledamöter i kårstyrelsen
 9. val av två (2) revisorer
 10. fastställande av medlemsavgift
 11. behandling av förslag från styrelsen (propositioner)
 12. behandling av förslag från medlemmar (motioner)

Mer Robinson-information

Lägret heter “Robinsons fotspår” och precis som Robinson Crusoe ska vi anpassa oss till ett äventyrligt och primitivt öliv. Förhoppningsvis slipper vi skeppsbrott och kannibaler, men kan likt Robinson träffa en ny vän och klara utmaningar i skogen, på stranden och på vattnet.

Varje lägerdag kommer innehålla förmiddags- eftermiddags- och kvällsaktiviteter. Det detaljerade programmet är inte satt, men vi hoppas på segling, flottbygge, bad och en massa äventyr. Vässarö är scouternas lägerö i Stockholms norra skärgård För att veta mer om vad man kan göra på Vässarö kan man besöka scoutöns websida vassaro.se.

När

Beroende på vilken scoutavdelning man tillhör har man längre eller kortare lägerperiod

 • Spårare och upptäckare (som träffas måndag,  tisdag eller torsdag) deltar 5-7 augusti
 • Upptäckare (onsdag), äventyrare (torsdag), utmanare (söndag) och roverscouter, deltar 2-7 augusti

Vi åker gemensamt, först med buss och sen båt sista biten. Avfärden från Örby kommer att vara tidigt på morgonen din första lägerdag. Hemkomsten blir under seneftermiddagen den sista lägerdagen.

Livet på läger

Vi kommer att bo på en äng i tält utan vare sig hus eller rinnande vatten. All mat kommer lagas av scouterna i ett kök som vi bygger upp av slanor, rep och presenningar. 

Viktig förberedelse nr 1, För att inte bli magsjuk är det viktigt att du kan diska och torka din personliga matutrustning. Om du inte är en duktig diskare måste du öva med en förälder så att du klarar dig själv och kan hålla dig frisk på lägret.

Tvätta oss gör vi i havet och varje scout måste själv kunna sköta sin hygien. Ledarna kommer att påminna om att det är viktigt att vara ren för att må bra. 

Vi kommer att vara utomhus hela tiden och oavsett väder. Det är alltså viktigt att du är utrustad för lång tid i kallt och dåligt väder. Temperaturen faller på kvällen och det är fuktigt på marken även om vädret är okej. Vi vill inte att du ska vara blöt eller frysa eftersom det är plåga och du kommer inte orkar ha roligt.

Viktig förberedelse nr 2, Pröva din utrustning under våren och sommaren. Håller den dig torr? Fryser du om fötterna? Går tallriken att få ren efter en riktigt kladdig köttfärssås? Är man inte förberedd är man oförberedd!

Deltagaravgift

Deltagaravgiften är 800 kronor för spårare, 950 kronor för måndagsupptäckare och 1400 kronor för scouter som är med under hela lägerperioden. Om deltagaravgiften gör det svårt för en scout att delta på lägret kan kåren hjälpa till och anpassa avgiften.

Deltagaravgiften swishas till Örby Scoutkår senast den sista maj på nummer 1234 831087 Markera tydligt med namn och avdelning (t.ex Bo Scoutsson, Spårare tisdagar

Viktig förberedelse nr 3, Se till att deltagaravgiften är betald utan att din scoutledare behöver påminna

Utrustning:

 • Packa lätt och se till att allt få plats i ryggsäcken och att den sitter bra på ryggen. 
 • Packa i en större ryggsäck och ta med en liten “skolryggsäck” att ha på dagsutflykter och till badet.
 • Vi kommer att sova i tält, så se till att nattkläderna är varma (raggsocka och sovmössa, ögonmask)

Packlistan hittar du här: Packlista

Viktig förberedelse nr 4, Provpacka själv och se till att du har allt. Att det får plats i ryggsäcken och att du orkar bära den. 

När ni packar är det viktigt att du som scout själv är med och plockar fram och lägger ner i ryggsäcken. Då lär du dig att tänka efter, vet vad du har med dig och hittar dina prylar samt tar eget ansvar och lär dig. Med detta sagt, det är viktigt att du låter en förälder hjälpa dig så att det blir rätt, funktionellt och klokt. 

Packa i en ryggsäck som du kan bära själv. Varje scout kommer att bära sin egen packning utan hjälp från vuxna, så se till att den sitter bra på ryggen och inte väger mer än vad ert barn klarar att bära. Häng ingenting utanpå ryggsäcken eftersom bara gör vandringen jobbigare och det riskerar att trilla av. En ordentlig junior-ryggsäck är en god investering. 

Det finns några saker vi vill be er att inte packa med:

 • Inga nötter, p.g.a. allergier
 • Inget godis/chips/snacks – vi kommer att bjuda på godis när det behövs, på ett sätt som blir rättvist och passar bra i måltidsschemat
 • Mobiltelefoner ska ligga undanstoppade i ryggsäcken när det inte är telefontid.

Scoutkåren har lite skänkt utrustning till utlån om det behövs, men inga jättestora mängder. Fråga en ledare om ni har behov.

Viktig förberedelse nr 5, Sätt namn på allt. Beställ lappar att sy på redan nu.

Hemlängtan

Det är vanligt att man känner lite hemlängtan när man är borta, speciellt kan de kännas lite jobbigt när man är trött, hungrig eller kanske har lite svårt att sova. Det brukar alltid gå över fort och det finns många ledare som tar hand om scouterna. Efter en stund känns det bra igen.

Telefontid

Vi kommer inte att ha någon elektricitet på vår lägerplats, men det gör inget eftersom vi kommer klara oss fint utan. Telefoner kommer att ligga avstängda i ryggsäckarna eller samlas in av ledarna. Varannan dag kommer vi ha 30 minuters telefontid då man kan ringa hem efter frukost. Det är för att alla ska kunna leva lägerliv tillsammans utan att omvärlden pockar på uppmärksamhet.

Packa rätt inför läger

Packlista 

 1. Packa i flera vattentäta packpåsar
 2. Märk allt så hittar dina saker hem igen
 3. Packa i en ryggsäck som du kan bära själv. En juniorryggsäck sitter bra på ryggen

Funktionskläder

 • Stövlar, som inte läcker
 • Gymnastikskor
 • Sandaler
 • Slitstarka och hela regnkläder (överst i ryggsäcken, både jacka och byxor)
 • Sydväst, världens bästa och snyggaste huvudbonad
 • Vindtät jacka, gärna en som klarar lite väta (kanske samma som regnjackan?)
 • Mössa och vantar i jackfickorna, lätta i fleece som inte suger vatten
 • Friluftsbyxor, som tål tuffa tag och inte suger vatten (jeans är inte bäst)
 • Scoutskjorta/t-shirt och halsduk, på från start.

Till kroppen

 • Underställ, som man också sover i
 • Underkläder, ett byte/natt
 • Strumpor, ett byte/natt
 • Riktigt varm tröja
 • Kortbyxa
 • Keps
 • Lätta extrabyxor
 • T-tröja, är du borta länge kommer du behöva byta några gånger
 • Badkläder 
 • Handduk
 • Tandborste
 • Tandkräm
 • Liten tvål och schampo
 • Solkräm om vi får fint väder
 • Myggmedel
 • Eventuella mensskydd
 • Mediciner vid behov (ex. astma eller allergi)

Till natten:

 • Sovsäck för aktuell tält-temperatur, på natten blir det kallare och en svensk sommar kan vara riktigt sval
 • Liggunderlag
 • Liten kudde eller örngott att fylla med kläder
 • Nalle
 • Ögonmask, om man vill sova ut när solen går upp

Till maten:

(Lättillgängligt, vi rekommenderar att packa alltsammans i en tygpåse långt upp i väskan. I plastpåsar växer magsjukebakterier när det inte torkar)

 • Djup tallrik i plast eller metall. Tänk på att den ska vara lätt att hålla ren
 • Kniv, gaffel och sked
 • Kåsa eller mugg 
 • Vattenflaska
 • Diskhandduk

Prylar:

 • Mörkblå sytråd och nål för att fästa lägermärket på scoutskjortan
 • Fick/pannlampa med pigga batterier
 • Sittunderlag
 • Kniv (om man vill ha med sin egen, annars har vi att låna)
 • Kortlek, litet och lätt spel, några puttekulor eller annan analog förströelse om man vill
 • En bra bok, om man vill

 

Fler öppna hus i Minecraft

Vi hade så trevliga Minecraft-kvällar i februari, så vi tar några till i mars.

Egentligen är det alltid öppet hus på Minecraft, för vår server är alltid igång och alltid öppen. Men vi har några tillfällen när vi bjuder in till extra öppet hus – då är någon ledare med och spelar och vi har igång videochatten också.

Om du vill spela vid ett annat tillfälle och få med några fler – säg gärna till i chatten några dagar i förväg och bestäm en tid. Då ökar chansen att fler kan vara med.

Tillfällen:

 • Onsdag 17/3 19:00 – vi skapar en ny värld, med nya möjligheter
 • Måndag 22/3 19:00
 • Söndag 28/3 19:00

…sen får vi se om vi bokar fler i april.

Bli scoutledare för barn födda 2014

Att vara scoutledare är något av det roligaste du kan göra tillsammans med barn och unga. Det ger minst lika mycket tillbaka till dig som det du ger till scouterna. Som ledare möjliggör du ett äventyr i världens största undomsrörelse.

Vi välkomnar alltid vuxna som vill vara scoutledare och nu letar vi speciellt efter ledare till en avdelning med barn födda 2014 som vi kommer att rekrytera till under 2021.  Kan du tänka dig att hjälpa till som ledare anmäler du dig själv precis som  när du anmäler ett barn, och markerar i formuläret att du kan tänka dig att ställa upp.

Anmäl intresse här

Örby scoutkår kommer att ge dig alla de verktyg som du behöver som del av en ledargrupp. Vi erbjuder dig och ditt barn att vara med en scoutavdelning under några månader så att ni är varma i kläderna när det är dags att starta en ny avdelning med nya scouter.

 

Text på gul bakgrund med djungel-blad: "Var redo för sommarens äventyr: 2-7 augusti 2021

Sommarläger i Robinsons fotspår

Hela Örby scoutkår, från de yngsta till de äldsta, har ett läger att se fram emot i början av augusti. Här hittar du all information du behöver.

Lägret heter “Robinsons fotspår” och precis som Robinson Crusoe ska vi anpassa oss till ett äventyrligt och primitivt öliv. Förhoppningsvis slipper vi skeppsbrott och kannibaler, men kan likt Robinson träffa en ny vän och klara utmaningar i skogen, på stranden och på vattnet.

Läs mer om lägret här

Sagan om ringen-hajk med äventyrarna!

Känner du att du behöver bättre koll på Sagan om Ringen, eller saknar du bara att se på film med dina bästa scoutvänner? Oavsett vilket, har vi lösningen för dig!

Lördag den 13 februari har vi video-hajk precis hela dagen – var och en hemma hos sig, fast alla tillsammans! Om du inte kan vara med hela dagen går det bra att bara se några av filmerna – vi ger en sammanfattning innan vi börjar på en ny film.

Förberedelser du behöver göra:

 1. Anmäl dig, senast fredag den 12 men gärna tidigare så du hinner med resten av stegen, här: https://forms.gle/4TF7KUxL4ceoyxek9
 2. När du anmält dig får du en länk till din mail – använd den för att skapa ett konto
 3. Logga in och testa att du kan spela upp en film
 4. Handla godis
 5. När hajken börjar på lördag morgon, följ instruktionerna i epostmeddelandet du fått

Schema för dagen

Klockan 9: Vi samlas och börjar med den första filmen, Sagan om ringen
Klockan 13-14: Lunchpaus
Klockan 14-18: Vi ser Sagan om de två tornen
Klockan 18-19: Paus för kvällsmat
Klockan 19-23:30: Vi ser Sagan om konungens återkomst och avslutar

Som ni ser blir det en lång dag! Men vi kommer att ha trevligt så det gör inget.

Tips och tricks

 • Testa ordentligt innan hajken så att det verkligen funkar att spela upp film – om det krånglar, hör av dig till ledarna
 • Om du kan – visa filmen på en TV eller dator och ha en annan skärm – telefon, ipad, eller dator – till att prata med oss andra på
 • Glöm inte att fixa godis eller popcorn!
 • För att orka med hela dagen: Passa på att ta en promenad eller gå ut och ha snöbollskrig när det blir matpaus

Frågor?

Hör av dig i sms-gruppen, fråga på ett möte, eller maila johan@mrmanner.eu

Minecraft-öppet hus-spelkvällstillfällen

Vill du spela mer Minecraft med dina scoutkompisar? Din patrull kanske behöver bygga klart ert hobbithus, eller så känner du bara för att spela lite. Då är Minecraft-öppet hus något för dig!

Egentligen är det alltid öppet hus på Minecraft, för vår server är alltid igång och alltid öppen. Men vi har några tillfällen när vi bjuder in till extra öppet hus – då är någon ledare med och spelar och vi har igång videochatten också.

Tillfällen:

 • Lördag 6/2 16:00
 • Måndag 8/2 19:00
 • Tisdag 16/2 19:00

…och sen kommer det fler

Välkommen till äventyrarna våren 2021!

Sammanfattning:

Vi hoppas att ni har haft en fantastiskt trevlig ledighet, mitt i allt konstigt. På vissa sätt tycks ledigheten bli ledigare när det inte blir några kalas eller resor eller rundturer till hela tjocka släkten. På andra sätt blir den förbaskat mycket tråkigare.

Vi har ser verkligen fram emot att börja en ny termin på scouterna igen! För vissa av oss blir det sista terminen som äventyrarscouter: Ni som är födda 2006 blir utmanare efter sommaren. För oss alla kommer det att bli en riktigt bra termin, med trevliga patrullmöten, roliga lekar och så mycket hajkande och lägerförberedelser som vi får och orkar.

Planen är att vi åker till scouternas egen ö, Vässarö, för ett veckolångt läger i början av augusti. Vi återkommer med mer information under terminens gång. Får vi som vi vill kommer vi också att åka på en riktigt ordentlig hajk under Kristi Himmelfärdshelgen, men som med allt det här året måste vi vänta lite till innan vi lovar något.

Vårt första möte för terminen blir nästa torsdag, den 21 januari, klockan 19 till 21.

Eftersom smittskyddsläkaren rekommenderar att även barn och ungdomar undviker att träffas åtminstone fram till och med 24 januari blir det här första mötet definitivt på distans.

Vi kommer att använda en ny mötestjänst den här terminen, Google Meet. Använder du dator använder du webbläsaren, och om du använder telefon/surfplatta laddar du ner appen Google Meet. Om du använder dator behöver du inte logga in med ett konto, bara följ länken https://meet.google.com/ttw-rceb-xaj. I telefonen behöver du ett Google-konto för att använda Meet-appen.

 

Efter den 24/1 tror vi att vi kommer att ha några distansmöten till, men vi väntar lite till med att bestämma definitivt. Om det är trevligt väder och vi får träffas ute kan det vara ett trevligt alternativ.

Oavsett om vi är inne eller ute, hemma eller vid scoutlokalen, så kommer alla möten den här terminen att vara på torsdagar klockan 19 till 21. Det är alltså en halvtimme senare än tidigare. Anledningen är väldigt trevlig: Vi har fått så många nya spårarscouter att vi behöver dela huset med en yngre avdelning på torsdagkvällarna. Vi börjar en halvtimme innan de slutar, men det kommer att gå alldeles utmärkt. Vi har en plan!

Hör gärna av dig med om ni påverkas av att vi byter tid. Vi vet att det passar bra för några av er som har träningar tidigare på torsdagar, men det är bra att få en känsla av hur förskjutningen påverkar er.

Glada scouthälsningar

era ledare i patrull Dronten

Scoutkårens epost: info@orbyscoutkar.se
Besöksadress: Kärnbovägen 6, 125 40 Älvsjö