Välkommen till äventyrarna våren 2021!

Sammanfattning:

Vi hoppas att ni har haft en fantastiskt trevlig ledighet, mitt i allt konstigt. På vissa sätt tycks ledigheten bli ledigare när det inte blir några kalas eller resor eller rundturer till hela tjocka släkten. På andra sätt blir den förbaskat mycket tråkigare.

Vi har ser verkligen fram emot att börja en ny termin på scouterna igen! För vissa av oss blir det sista terminen som äventyrarscouter: Ni som är födda 2006 blir utmanare efter sommaren. För oss alla kommer det att bli en riktigt bra termin, med trevliga patrullmöten, roliga lekar och så mycket hajkande och lägerförberedelser som vi får och orkar.

Planen är att vi åker till scouternas egen ö, Vässarö, för ett veckolångt läger i början av augusti. Vi återkommer med mer information under terminens gång. Får vi som vi vill kommer vi också att åka på en riktigt ordentlig hajk under Kristi Himmelfärdshelgen, men som med allt det här året måste vi vänta lite till innan vi lovar något.

Vårt första möte för terminen blir nästa torsdag, den 21 januari, klockan 19 till 21.

Eftersom smittskyddsläkaren rekommenderar att även barn och ungdomar undviker att träffas åtminstone fram till och med 24 januari blir det här första mötet definitivt på distans.

Vi kommer att använda en ny mötestjänst den här terminen, Google Meet. Använder du dator använder du webbläsaren, och om du använder telefon/surfplatta laddar du ner appen Google Meet. Om du använder dator behöver du inte logga in med ett konto, bara följ länken https://meet.google.com/ttw-rceb-xaj. I telefonen behöver du ett Google-konto för att använda Meet-appen.

 

Efter den 24/1 tror vi att vi kommer att ha några distansmöten till, men vi väntar lite till med att bestämma definitivt. Om det är trevligt väder och vi får träffas ute kan det vara ett trevligt alternativ.

Oavsett om vi är inne eller ute, hemma eller vid scoutlokalen, så kommer alla möten den här terminen att vara på torsdagar klockan 19 till 21. Det är alltså en halvtimme senare än tidigare. Anledningen är väldigt trevlig: Vi har fått så många nya spårarscouter att vi behöver dela huset med en yngre avdelning på torsdagkvällarna. Vi börjar en halvtimme innan de slutar, men det kommer att gå alldeles utmärkt. Vi har en plan!

Hör gärna av dig med om ni påverkas av att vi byter tid. Vi vet att det passar bra för några av er som har träningar tidigare på torsdagar, men det är bra att få en känsla av hur förskjutningen påverkar er.

Glada scouthälsningar

era ledare i patrull Dronten

Äventyrarna har distans-scouting resten av terminen

Som ni säkert vet har coronaläget i Stockholm förvärrats under de senaste månaderna, och från flera håll kommer allt striktare regler och rekommendationer. Vi har följt läget under hela terminen och kontinuerligt försökt anpassa verksamheten för att den ska vara både säker och givande och inte alltför underlig. Med de senaste reglerna – och rekommendationen från regeringen att även vi som inte formellt omfattas av dem ska följa dem – är det dags för nästa steg.

Vi provade att hålla scoutmöten på distans i våras, och det gick någorlunda bra. Därför ser vi att den bästa lösningen för den här terminens tre sista möten är att hålla distansmöten igen. De två kommande mötena kommer att hållas patrullvis (patrullerna är mindre grupper inom avdelningen, era barn vet vilken patrull de är med i :) ), medan det sista blir gemensamt för hela avdelningen.

Mötesschema

26 november och 3 december: Patrullvis möten med spel, lek, och annat kul på distans. Vi träffar våra patrullkompisar online, spelar spel, och har roligt. Om man vill förbereda sig kan man installera spelen Among Us och Minecraft. Ni behöver inte betala för några prenumerationer/konton eller liknande, vi förbereder så det fungerar för de som inte har dem ändå. Däremot är det bra om själva programmen är installerade i datorn/telefonen/apparaten.

10 december (eftermiddag till 21:00): Hela Örby Bakar Pepparkakshus. Det här mötet blir också årets terminsavslutning för avdelningen.

Varje deltagare får ett paket med färdig pepparkaksdeg, dekorationsmaterial, och lite instruktioner. Sedan bygger alla var sitt pepparkakshus (eller ”hus”) hemma i sitt eget kök. Vi har ett gemensamt videomöte så alla som vill kan ha sina kompisar med under hela bak-och-bygg-tiden, och i slutet av mötet avgör juryn vilka som vunnit i olika kategorier.

Det här mötet kan också bli längre. Den som vill kan såklart börja planera och bygga sitt hus redan när paketet med instruktionerna kommer, och på själva byggdagen öppnar vi videomötet för drop-in vid 16-tiden och avslutar med jurybedömning som är klar vid 21.

Schema:

16: Drop-in i videomötet öppnar

20:20: Allas hus ska vara klara – ta tre bilder och skicka i sms-gruppen.

20:40: Vinstceremoni

21:00: Slut

Tekniska detaljer

Vi kommer att använda samma mötestjänst som förra gången, Jitsi meet. Det går att delta antingen via dator eller med en telefon/surfplatta, men särskilt för de första två mötena rekommenderar vi de som kan att ansluta via dator. Erfarenheten säger att det blir enklare så.

I datorn behöver inget installeras: följ länkarna i en någorlunda modern webbläsare och det ska fungera.

För telefoner och surfplattor finns appar: följ en av länkarna så tipsar webbsidan automatiskt om att installera en app.

 

Möteslänkar

De två första mötena ses vi patrullvis:

Gripen: https://meet.jit.si/gripen%C3%B6rby

Pandan: https://meet.jit.si/pandan%C3%B6rby

Ugglan: https://meet.jit.si/ugglan%C3%B6rby

Det sista mötet är gemensamt för hela avdelningen: https://meet.jit.si/hela%C3%B6rbybakarpepparkakshus

Kårläger för äventyrarna

Hej äventyrarna!

Som ni kanske sett eller hört blir det ett annorlunda kårläger i år. Varje avdelning får göra sina egna aktiviteter och vi tänkte ta chansen att göra Drontens drömhajk. Ni har ju fått planera era respektive drömhajker och vi tänkte att det inte är mer än rätt att vi också får planera och göra vår!

Schemat är inte *helt* klart så det finns visst utrymme för er att påverka detaljerna. Vi kommer att ha aktiviteter på dagarna, men utan att övernatta. De grova dragen är färdiga:

* På torsdagen blir det kanotpaddling. Vi paddlar hela dagen, stannar och lagar mat någonstans, och kommer tillbaka på kvällen.
* På fredagen börjar och slutar vi lite senare, för att kunna ha bäversafari. Bävrarna trivs bäst i skymningen så vi börjar dagen vid 11-tiden, vandrar till en bäverplats med kul äventyr på vägen, och avslutar med bäverspaning och lägerbål.
* På lördagen blir det tävling mellan patrullerna! Må bästa patrullen (dronten) vinna!

Eftersom vi inte kommer att övernatta tillsammans kan vi behöva lite mer skjutsar än beräknat – vi behöver åka både till och från kanotpaddlingen på torsdagen, och vi behöver åka hem från bäverspaningen på fredag kväll. Fredag morgon och hela lördagen utgår från scoutlokalen så då behöver vi inte åka någonstans.

För de av er som inte redan anmält er går det fortfarande bra att bestämma sig för att delta. Fyll i anmälningsformuläret på https://orbyscout.kfum.se/karlager-2020-var-med-och-radda-varlden, även om en del av detaljerna inte riktigt stämmer med verkligheten nu. Vi behöver din efteranmälan senast 14 maj för att hinna förbereda mat och aktiviteter.

Om du anmält dig och inte vill vara med längre så hör av dig senast 14 maj så vi vet! Vi hoppas såklart att se er allihop, men förstår att ni kan ha andra planer också :)

Frågor kan ni ställa i sms-gruppen, på mail till aventyrarna@orbyscoutkar.se, eller via telefon till:
Linnea: 072-077 20 85 eller
Johan: 073-075 17 59

Scouthälsningar,

Ledarna

Kårläger 2020 – var med och rädda världen!

Hela Örby scoutkår samlas till gemensamt scoutläger under Kristi himmelfärdshelgen, torsdag 20 – 24 maj, och det är redan nu dags att anmäla sig till en spännande helg i skogen och på sjön.

Som ni vet är det här en konstig vår. Det är en konstig vår och möjligheterna att ordna ett stort kårläger är annorlunda än de brukar vara. Vi har aldrig varit i den här situationen förut.

Att det är en konstig vår innebär inte att vi ställer in kårlägret helt. Det kommer att bli scoutaktiviteter under Kristi Himmelfärdshelgen. Det kommer inte att bli på samma sätt som vi gjort kårläger de senaste åren och som några av er minns och föreställt er. Vi kan däremot lova att det blir roliga, lärorika, och äventyrliga dagar med era scoutkompisar!

Varje avdelning kommer att ordna aktiviteter för sig, och alla deltagare på respektive avdelning kommer att få information av sina ledare om vad som gäller för just er avdelning. Om ni saknar information, hör av er till er ledare enligt nedan eller till johan@mrmanner.eu!

 

Apokalypsen kommer - gör dig redo!

Frågor

Allmänna frågor: Johan Manner, johan@mrmanner.eu

Spårarna 2011-12 (Tisdagsgruppen) Albin Sunnanbo, 0708-966014

Spårarna 2010-11 (Måndagsgruppen) Åsa Moberg, 073-314 48 49

Upptäckarna 2009  Markus Sjöqvist, 0725-898985

Äventyrarna 2008-2005  Linnea Wedelin, aventyrarna@orbyscoutkar.se, 0761-057290

Utmanarna 2004- Adelina Theorell, 0707-674182

Äventyret väntar på dig!

Anmälan

Örbyscouter hjälpte forskning

För några veckor sedan hade både spårarscouter, upptäckarscouter, och äventyrarscouter besök av Martin från Forskarfredag. Martin jobbar med projektet Stjärnförsöket, där barn och ungdomar i hela Sverige hjälper astronomer vid Lunds Universitet att mäta ljusföroreningar med en ny metod.

Scoutkårens epost: info@orbyscoutkar.se
Besöksadress: Kärnbovägen 6, 125 40 Älvsjö