Nu är det hög tid att förbereda det sista inför sommarens Jamboree. Läs detta brev noga så att du inte missar någon viktig förberedelse. Surfa också in på jamboree.se för att få veta mer om lägret och vad du kommer att vara med om.
Om du är en förälder vill vi att du går igenom informationen i detta brev noga med din scout. Läs också genom vår första jamboreebrev som ligger på Örby Scoutkårs hemsida där du även hittar packlistan.
Packdag måndag 25/7. Vi har stor hög med packning som skall bäras ut och läggas på lastpallar, för att sedan köras till Södertälje. Paxa datumet i kalendern redan nu, vi återkommer med tider och detaljer.
Om någon förälder har tillgång till lastbil med bakgavellyft och / eller pallyft – anmälan bums!
Utmanare, söndagsscouterna, skall packa patrullpåsar: https://www.scouterna.se/jamboree22/om/program/forbereda/
Resan
Om du planerar att resa till eller från lägret på egen hand måste vi veta det i god tid så att vi kan planera sätena i bussen. Maila omgående till markus.sjoqvist@gmail.com om du inte åker med bussen.
Ta med lunch och mellanmål att äta på bussen och ät ordentlig frukost. Det kommer att ta lång tid innan vi får mat.
Packa allt du behöver till bussresan i din dagryggsäck. Det är samma väska som du ska ha med dig på utflykterna under lägret.
Ta med något att förströ dig med på bussresan. Ljudbok och hörlurar, ett spel som går att spela med en kompis.
Samling på Vingåkersplan lördag 30 juli klockan 08:15 (fotbollsplanen vid Örbyskolan) Var i tid. Vi kommer hem ungefär klockan 17:30 den 6 augusti
Packning
En packlista finns. Gå igenom så att du inte saknar något och att allt är i rätt storlek och inte trasigt, speciellt regnkläder och gummistövlar. Tänk till en extra gång om du behöver något speciellt.
Har du en hängmatta kan du med den till vår hänghörna.
Packa så att du kan bära all din packning. När vi kommer fram ska vi gå till vår by med packningen. Allt behöver inte få plats i din stora ryggsäck, men du ska kunna bära allt själv upp till en kilometer.
Ta med en dagsryggsäck. Den kommer du att använda varje dag när du bär med din lunch ut på aktiviteter under lägret. Det är samma ryggsäck som du har din matsäck i under bussresan.
Ta med plastlåda med lock som går att stänga ordentligt och äta ur. Du kommer att bära med din egen lunch varje dag.
Ta med ett betalkort eller ha swish i telefonen så att du kan köpa glass och fika på jamboreens caféer och kanske en snygg tröja eller ett extra märke i shoppen. Räkna med det går åt 200 kronor till glass och fika och lite extra om du vill köpa en souvenir i shoppen.
Märk alla dina grejer med namnlappar. Rubbet. Allt som inte är namnat kommer kunna försvinna. Skriv: Ditt namn, Örby scoutkår, gärna telefonnummer. Att skriva på ett vanligt tygband som knyts fast på kläder duger gott. Kan du sätta klisteretiketter på hårda saker slipper du skriva direkt på dem. Namnlappar kan beställas på namnband.se
Andra förberedelser
Har du koll på dina fästingvacciner? Se till att det är fixat i god tid.
Öva på att diska. Smutsiga matgrejer gör dig magsjuk.
Laddning av telefoner kan inte ske i vår lägerby. Du kan antingen betala för att ladda i en laddstation på Boulevarden mitt på området, eller använda eluttag på jamboreens cafér.Om du inte vill lämna din telefon obevakad i laddstationen så är det bra att ha med en powerbank som du kan ladda upp i laddstationen och sedan ladda din telefon från powerbanken.
Regler
När vi lever många scouter på samma ställe är det viktigt att vi visar hänsyn och följer samma regler – då blir det ett trevligt läger för alla.
Varje dag ska du och dina tältkompisar städa tältet så att det är ordning och att inga saker försvinner.
Du ska sköta din hygien så att du håller dig frisk och luktar gott. Bada och duscha med tvål och schampo när tillfälle ges. Tvätta händer och fötter ofta. Ta med kläder så att du kan sätta på dig rent och byt underkläder ofta. Tandborstning efter frukost och före sängen. Kläder som blir smutsiga tvättar du själv och allt som är fuktigt hänger du på tork.
Alla hjälper till med allt efter förmåga. Om någon ber om hjälp ställer vi alltid upp med ett leende.
Att vara scout är att ta ansvar för sig själv och andra. Ledarna är där för att stötta dig i dagens arbete inte för göra jobbet.
På läger blir alla trötta – då är det extra viktigt att fortsätta vara trevlig och snäll.
Mobiltelefoner ska vara avstängda och undanstoppade då de inte behöver användas. Vi kommer att ha telefontid en stund varje dag då man kan ringa hem. Ledare kommer att ta hand om telefoner som inte stannar i ryggsäcken.
Rutiner under lägret
Örby scoutkår kommer att få ett litet område på lägret som kallas för by. Vi bor där tillsammans med 30 norska scouter.
Varje dag blir du väckt och då ska du gå upp direkt och äta frukost.
Scouterna sköter matlagning, vi kommer att turas om att laga mat och diska till alla andra scouter, en dag kanske du lagar maten, diskar den andra och ansvarar för återvinning och hämta vatten den tredje.
Du diskar alltid din egen disk och hjälper till med den gemensamma när du blir ombedd.
Tältet städas och packningen ordnas varje dag. Pris till finaste tältet efter kontroll.
På eftermiddagarna kan vi besöka hubbar där det finns fler aktiviteter, konserter, fika, nya kompisar, gamla kompisar, hantverk, och glass. Vi går gemensamt med våra patruller eller andra grupper, ingen blir ensam.
Någon dag kommer vi att åka med badbussen och bada.
Vissa kvällar är det konserter, stora och små lägerbål, disco, quiz, och annat roligt. Och kanske mer glass och fika.
Ska du åka på scoutläger? Då behöver du packa ordentligt med kläder och kanske lite utrustning. Ibland har dina ledare gett dig en packlista, eller talat om vad ni behöver ha med er. Oavsett om de har det eller inte så är det bra att tänka igenom vad ni ska göra, hur länge ni ska vara borta, och packa utifrån det. Om du är osäker på något, fråga en kompis eller din ledare!
Din packning kan delas in i tre kategorier:
Kläder och ombyte
Saker du behöver på dagarna
Saker du behöver på kvällen/natten
På den här sidan finns våra bästa tips om vad du behöver ha med dig. Längst ner finns en checklista du kan använda för att bocka av att du har med dig allt det viktigaste.
Hur ska jag packa?
Om du ska på läger och åker bil/buss hela vägen till lägerplatsen kan du packa i en vanlig bag eller resväska, eller i en stor ryggsäck. Om du behöver bära all din packning långt bör du packa i ryggsäck. Packa inte i rullväska, det är bara jobbigt.
Det är alltid bra att ha med en liten ryggsäck – till exempel din skolväska – för att använda till kortare utflykter på lägret.
Kläder och ombyte
Vi är utomhus nästan hela tiden när vi är på läger, även när det är tråkigt väder. På våren och hösten är det ofta många väder på samma dag: Varmt och kallt, regn och uppehåll, kanske en hagelskur och sen soligt igen. Då är det bra att använda många lager med kläder, så du enkelt kan hänga med när vädret ändrar sig.
Det är lätt att vara förberedd på allt genom att packa med precis alla kläder hemifrån, men då blir din väska alldeles för tung. Det gäller alltså att tänka smart och packa sådant du verkligen har nytta av.
Speciella ”friluftskläder” kan vara bra, men för det allra mesta kan du använda dina vardagskläder. Tänk på att inte packa med ömtåliga kläder eller kläder du är rädd om – allt kommer att bli smutsigt, allt kommer att lukta rök, och det kan gå hål på något.
Underställ
Närmast kroppen har du ett underställ. Den viktigaste funktioner hos understället är att det leder bort fukt från kroppen så att du håller dig torr och inte kyls ner. Lyxlirare kör Merinoull, men de flesta underställ fungerar bra. Om du kan, undvik bomull (vanlig t-shirt/långkalsonger) eftersom de håller kvar fukt och gör att du fryser. Ylle, bambu, och syntetmaterial är bättre.
Mellanlager för värme
Utanpå understället har du ett eller flera lager för att behålla värmen. Flera tunnare lager gör det lättare att reglera värmen när vädret varierar. Även här är det bäst att undvika bomull, men ju längre bort från kroppen desto mindre viktigt blir det.
Här kan du utgå från vad du redan har hemma. Du behöver nog inte köpa särskilda scout-kläder, bara du inte packar kläder du är rädd om.
Bra mellanlager på överkroppen
Scoutskjorta (den är dessutom snygg!)
Tunnare tröjor i ull/bambu/fleece
Flanellskjorta
Fleecetröja
Tjocktröja i ylle
Vanlig vardagströja fungerar också
Skippa luvtröjan – luvan är mest i vägen, särskilt om det börjar regna.
Bra mellanlager på underkroppen
Byxor är lite krångligare än tröjor. För många lager gör att du inte kan röra dig ordentligt. Det tar dessutom lång tid att byta byxor. Som tur är spelar det mindre roll – benen är inte lika känsliga för temperatur som överkroppen. Oftast klarar du dig på ett par oömma byxor, med eller utan underställ under beroende på temperatur.
Om du kan, undvik jeans och bomullsbyxor – de blir snabbt blöta, tunga, och jobbiga. Om du ska köpa något särskilt ”friluftsplagg”, så är det ett par byxor – helst inte i bomull, gärna med många fickor.
Det yttersta skalet
Det yttersta lagret skyddar dig mot vind och vatten. Det kan vara ett regnställ som andas (typ gore-tex) eller en ”skaljacka” och ”skalbyxor”. Den behöver inte vara tjock eller fodrad, men ska stå emot både regn och blåst. Om du inte har jacka och byxor på dig, packa dem längst upp så det går snabbt att plocka fram!
Specialvarianter
Galonkläder är bra, men mest när det regnar väldigt mycket eller om du sitter still
En friluftsjacka som inte är vattentät kan vara trevlig, men är onödig om du inte har plats över
På fötterna
När du är ute hela dagarna behöver du bekväma skor. Allra bäst är någon form av vandringskängor med rejäl sula, men det finns många varianter som fungerar bra:
Gympaskor så länge det är torrt och fint
Gummistövlar om det regnar och är blött
Vinterkängor om det är mittemellan
Du behöver ha med minst två par skor – ett par på fötterna, och ett par i packningen. Ett par ska vara vattentäta – stövlar eller kängor.
I skorna har du två par strumpor. Helst är inga av dem i bomull – ylle och bambu är bra alternativ – och det yttre paret är lite tjockare typ raggsockor. Oavsett material så är det viktigt med dubbla par strumpor, annars får du skoskav.
Huvud och händer
Packa med vantar – gärna ett par tunna av typ arbetshandskar, men viktigast är att ha någon form av vantar. Det är lätt att frysa om händerna. Mössa behövs också, även om det är varmt på dagarna.
En keps eller solhatt är bra att ha i väskan.
Sovkläder
Ta med långärmad långbent pyjamas, eller ett till vanligt underställ. Du kan inte sova i samma kläder du använder på dagen, de är fuktiga och det blir jättekallt! Däremot kan du använda ett reservunderställ att sova i, det går bra att använda dagen efter om det behövs.
Saker du behöver på dagen
På dagen behöver du äta, diska, tvätta händerna, och kanske roa dig en stund.
Äta och diska
Packa allt du behöver för att äta och diska i en tygpåse – i en plastpåse flyttar det snart in bakterier som gör dig magsjuk.
Du behöver tallrik, bestick, och mugg att äta och dricka med. Särskilda friluftsvarianter är bra, det finns billiga varianter i de flesta sportaffärer. Använd inte porslin (det går sönder) och inte engångs-saker. Ta med en vattenflaska på minst en halvliter.
Du behöver ha med en egen diskhandduk, men inte diskmedel och borste.
Hygienartiklar:
Du vet bäst exakt vad du behöver för att ta hand om din hygien, men du behöver åtminstone ha med tandborste och tandkräm, handduk så du kan bada och tvätta händerna, och tvål. Om du använder kontaktlinser, behöver mensskydd,eller tar några mediciner, glöm inte att ta med dem och lite i reserv. I vår gemensamma sjukvårdslåda finns plåster, mensskydd, och en del annat som kan behövas om du glömt.
Andra saker
Om du har tagit knivbevis får du gärna ha med en egen kniv. Ett sittunderlag är bra om det är blött i skogen. Ibland blir det lite fritid eller så behöver du vänta en stund. Då är det bra att ha en bok, en kortlek, eller något liknande. En penna och ett litet skrivblock är alltid bra.
Saker du behöver till kvällen
På kvällen är det dags att flytta in i ett tält och somna. Då behöver du en ficklampa så du hittar dina saker även om det blivit mörkt ute. Du behöver ett liggunderlag att sova på, och en sovsäck att sova i.
Liggunderlag
Det finns många sorters liggunderlag. För 1-2 nätter fungerar alla sorter ungefär lika bra. De i skumgummi är billigast och håller bäst. Uppblåsbara liggunderlag är lite bekvämare. Undvik luftmadrasser – de tar lång tid att pumpa upp, de är för stora att ha i ett tält, och de skyddar inte mot kyla från marken.
Sovsäck
Du behöver en sovsäck. På natten kan det bli lite kallt, men du behöver ingen supersovsäck. Kolla på ”komforttemperaturen”, och lägg till 5-6 grader (några grader för att du har pyjamas på dig, några till för att du sover i tält).
Kudde?
Om du har gott om plats kan du ta med en kudde. Har du ont om plats finns det två lösningar som är nästan lika bra: Köp en uppblåsbar kudde, eller stoppa in din tjocktröja i sovsäckspåsen och använd den som kudde.
Gosedjur
Ta gärna med ett gosedjur. Se till att det inte rymmer.
Saker du inte behöver
Du behöver inte ta med mobiltelefon. Ledaren på din avdelning avgör om mobilen ska stanna hemma eller om den får följa med. Tänk på att vi är ute och att mobilen är dyr. Om dina föräldrar vill nå dig så går det alltid bra att ringa till en ledare.
Ta inte med eget godis eller mellanmål, vi ser till att du inte behöver vara hungrig.
Checklista
Kläder på:
T- shirt eller underställströja
Ev. långkalsonger
Så många lager som behövs för att inte frysa, gärna en scoutskjorta
Hela Örby scoutkår samlas till gemensamt scoutläger under Kristi himmelfärdshelgen, torsdag 26 – lördag 28 maj, och det är redan nu dags att anmäla sig till en spännande helg bland grådvärgar, vildvittror och rumpnissar.
Alla kårens scouter, från de yngsta till de äldsta, är välkomna till en helg med lek och allvar i Ronja Rövardotters anda. Vi kommer att hålla till på Lovön, några kilometer från Drottningholm där det sägs vara tjyvtjockt med rövarband och oknytt. Vi kommer att umgås över åldersgränserna, lära av varandra, öva på att ta ansvar för sig själv och andra, delvis laga vår egen mat och samlas på mälarstranden runt lägerbålet på kvällen.
Våra yngsta spårarscouter (onsdagsgruppen) kommer att delta torsdag-fredag, alla andra scouter kommer vara på lägret 26-28 maj. Alla kommer att sova i tält eller vindskydd.
När: På torsdag den 13 januari klockan 18:30 Var:Videomöte, alternativt Kärnbovägen 6
Funderar du på att åka på Jamboree22? Har du anmält dig men har frågor? Oavsett vilket så är det här din bästa chans att få veta allt du vill veta om jamboreen, och om vår resa dit.
Ta med en förälder eller vårdnadshavare, och anslut till videomötet eller kom till scoutlokalen på torsdag. Det finns gott om tid att ställa frågor. Om du vill vara säker på att vi har svar på din fråga kan du skicka in den i förväg till jamboree22@orbyscoutkar.se.
I sommar åker vi på Jamboree22 – scouternas egen festival! Jamboree22 är ett läger för scouter från hela Sverige som samlar över 10000 scouter och inbjudna gäster från hela Sverige och resten av världen. Scouterna ordnar en nationell jamboree vart fjärde år, så det är bra att ta chansen. Det dröjer till nästa gång!
Som deltagare på Jamboree22 kliver du in i ett parallellt universum där du och din patrull transporteras från värld till värld med hjälp av magiska träd. Ni träffar nya och gamla vänner och utforskar de olika världarna tillsammans. Alla har de olika förutsättningar. Kanske kan ni skapa eller hitta en värld där alla är lyckliga?
När ni är klara med dagens utforskande går ni till er hubb, där det finns fika, spel, och upptåg. Det kan bli filmvisning, disco, eller bowling. Och definitivt nya och gamla vänner.
Sommaren närmar sig, och kanske funderar du på hur du kan fortsätta scouta även när terminen är slut. Vi har några tips, både stora och små!
Tipsen här riktar sig främst till dig som är äventyrarscout (12-14). Du som är yngre kan säkert hitta något kul här du med, men glöm inte att kolla en extra gång med dina föräldrar att du får!
Om du letar efter fler stora och organiserade aktiviteter, så har vi två tips till.
Om du kommer att fortsätta på äventyrarna i höst finns patrulledarkursen Solvarg. Patrulledarkurser är som en blandning mellan scoutläger och kurs, där du får träffa scouter från andra scoutkårer och göra häftiga aktiviteter, men också lära dig allt du behöver om ledarskap och att ta hand om en patrull.
Om du går dittsista år på äventyrarna finns en kajak-kurs i Östergötland. Att paddla kajak är jättekul, och här får du chans att lära dig av helt nyutbildade kajakinstruktörer tillsammans med andra scouter.
Om du saknar dina patrullkompisar, så kanske ni vill hitta på något tillsammans. Om du har tråkigt hemma så kanske du vill hitta på något själv. Oavsett vilket så har vi samlat några av våra bästa sommar-scout-tips på saker ni kan göra utan scoutledare.
Glöm inte att prata med era föräldrar innan ni ger er iväg! Planera tillsammans med en vuxen om ni ska ge er iväg på egen hand.
Vandra från Liljeholmen till Skärholmen. Ni som var med på bäversafarin förra våren kommer att känna igen lite av den här sträckan – den slutar på ungefär samma ställe som vi slutade då. Passa på att besöka Café Lyran i Mälarhöjden på vägen!
Lägret heter “Robinsons fotspår” och precis som Robinson Crusoe ska vi anpassa oss till ett äventyrligt och primitivt öliv. Förhoppningsvis slipper vi skeppsbrott och kannibaler, men kan likt Robinson träffa en ny vän och klara utmaningar i skogen, på stranden och på vattnet.
Varje lägerdag kommer innehålla förmiddags- eftermiddags- och kvällsaktiviteter. Det detaljerade programmet är inte satt, men vi hoppas på segling, flottbygge, bad och en massa äventyr. Vässarö är scouternas lägerö i Stockholms norra skärgård För att veta mer om vad man kan göra på Vässarö kan man besöka scoutöns websida vassaro.se.
När
Beroende på vilken scoutavdelning man tillhör har man längre eller kortare lägerperiod
Spårare och upptäckare (som träffas måndag, tisdag eller torsdag) deltar 5-7 augusti
Upptäckare (onsdag), äventyrare (torsdag), utmanare (söndag) och roverscouter, deltar 2-7 augusti
Vi åker gemensamt, först med buss och sen båt sista biten. Avfärden från Örby kommer att vara tidigt på morgonen din första lägerdag. Hemkomsten blir under seneftermiddagen den sista lägerdagen.
Livet på läger
Vi kommer att bo på en äng i tält utan vare sig hus eller rinnande vatten. All mat kommer lagas av scouterna i ett kök som vi bygger upp av slanor, rep och presenningar.
Viktig förberedelse nr 1, För att inte bli magsjuk är det viktigt att du kan diska och torka din personliga matutrustning. Om du inte är en duktig diskare måste du öva med en förälder så att du klarar dig själv och kan hålla dig frisk på lägret.
Tvätta oss gör vi i havet och varje scout måste själv kunna sköta sin hygien. Ledarna kommer att påminna om att det är viktigt att vara ren för att må bra.
Vi kommer att vara utomhus hela tiden och oavsett väder. Det är alltså viktigt att du är utrustad för lång tid i kallt och dåligt väder. Temperaturen faller på kvällen och det är fuktigt på marken även om vädret är okej. Vi vill inte att du ska vara blöt eller frysa eftersom det är plåga och du kommer inte orkar ha roligt.
Viktig förberedelse nr 2, Pröva din utrustning under våren och sommaren. Håller den dig torr? Fryser du om fötterna? Går tallriken att få ren efter en riktigt kladdig köttfärssås? Är man inte förberedd är man oförberedd!
Deltagaravgift
Deltagaravgiften är 800kronor för spårare, 950kronor för måndagsupptäckare och 1400kronor för scouter som är med under hela lägerperioden. Om deltagaravgiften gör det svårt för en scout att delta på lägret kan kåren hjälpa till och anpassa avgiften.
Deltagaravgiften swishas till Örby Scoutkår senast den sista maj på nummer 1234 831087 Markera tydligt med namn och avdelning (t.ex Bo Scoutsson, Spårare tisdagar
Viktig förberedelse nr 3, Se till att deltagaravgiften är betald utan att din scoutledare behöver påminna
Utrustning:
Packa lätt och se till att allt få plats i ryggsäcken och att den sitter bra på ryggen.
Packa i en större ryggsäck och ta med en liten “skolryggsäck” att ha på dagsutflykter och till badet.
Vi kommer att sova i tält, så se till att nattkläderna är varma (raggsocka och sovmössa, ögonmask)
Viktig förberedelse nr 4, Provpacka själv och se till att du har allt. Att det får plats i ryggsäcken och att du orkar bära den.
När ni packar är det viktigt att du som scout själv är med och plockar fram och lägger ner i ryggsäcken. Då lär du dig att tänka efter, vet vad du har med dig och hittar dina prylar samt tar eget ansvar och lär dig. Med detta sagt, det är viktigt att du låter en förälder hjälpa dig så att det blir rätt, funktionellt och klokt.
Packa i en ryggsäck som du kan bära själv. Varje scout kommer att bära sin egen packning utan hjälp från vuxna, så se till att den sitter bra på ryggen och inte väger mer än vad ert barn klarar att bära. Häng ingenting utanpå ryggsäcken eftersom bara gör vandringen jobbigare och det riskerar att trilla av. En ordentlig junior-ryggsäck är en god investering.
Det finns några saker vi vill be er att inte packa med:
Inga nötter, p.g.a. allergier
Inget godis/chips/snacks – vi kommer att bjuda på godis när det behövs, på ett sätt som blir rättvist och passar bra i måltidsschemat
Mobiltelefoner ska ligga undanstoppade i ryggsäcken när det inte är telefontid.
Scoutkåren har lite skänkt utrustning till utlån om det behövs, men inga jättestora mängder. Fråga en ledare om ni har behov.
Viktig förberedelse nr 5, Sätt namn på allt. Beställ lappar att sy på redan nu.
Hemlängtan
Det är vanligt att man känner lite hemlängtan när man är borta, speciellt kan de kännas lite jobbigt när man är trött, hungrig eller kanske har lite svårt att sova. Det brukar alltid gå över fort och det finns många ledare som tar hand om scouterna. Efter en stund känns det bra igen.
Telefontid
Vi kommer inte att ha någon elektricitet på vår lägerplats, men det gör inget eftersom vi kommer klara oss fint utan. Telefoner kommer att ligga avstängda i ryggsäckarna eller samlas in av ledarna. Varannan dag kommer vi ha 30 minuters telefontid då man kan ringa hem efter frukost. Det är för att alla ska kunna leva lägerliv tillsammans utan att omvärlden pockar på uppmärksamhet.
Vi hade så trevliga Minecraft-kvällar i februari, så vi tar några till i mars.
Egentligen är det alltid öppet hus på Minecraft, för vår server är alltid igång och alltid öppen. Men vi har några tillfällen när vi bjuder in till extra öppet hus – då är någon ledare med och spelar och vi har igång videochatten också.
Om du vill spela vid ett annat tillfälle och få med några fler – säg gärna till i chatten några dagar i förväg och bestäm en tid. Då ökar chansen att fler kan vara med.
Tillfällen:
Onsdag 17/3 19:00 – vi skapar en ny värld, med nya möjligheter