Erstavikstugan

Högt belägen på en bergshäll, med utsikt över Erstavikens vatten och Observatoriet i Saltsjöbaden, ligger denna charmiga scoutstuga. Braskamin, utedass, egen brunn strax bredvid stugan och med sängplatser för 16 scouter.

Stugbeskrivning

På Erstaviks gårds ägor ligger vår charmiga scoutstuga. Området runt stugan är naturskyddsområde men närmast stugan finns utrymme för en mindre lägerplats för vindskydd, tält och eldstad. Området runt stugan består delvis av gammal skog med ståtliga ekar och välväxta enar och delvis av ängsmarker med betande djur. I området finns gott om stigar och det är ca 2 km till Sörmlandsleden.

Området erbjuder stora möjligheter till friluftsliv, lek och naturupplevelser. Då Erstaviken är en del av Östersjön är även fiske tillåtet alldeles nära stugan.

Stugan är en välfungerande men enkel scoutstuga, utan el och rinnande vatten inomhus. På gården har vi egen brunn med handpump som gör att man lätt bär in vatten med hinkar. I köket finns gott om bänkytor och fyra gasolplattor matlagning till en hel scoutavdelning. Utsikten från köksfönstret vid diskbänken gör det nästan värt att diska efter gänget också. I kökets bortre del finns ett utrymme med bord och stolar som med fördel kan användas för ledarsamlingar och planeringar.

I storstugan finns bord och bänkar för att sitta ca 20 personer. Här har det ätits trerätters menyer skapade av scouterna i bästa Nobelmiddagsanda. Längs väggarna finns våningssängar med skumgummimadrasser som rymmer plats för 16 scouter. Med överblick över hela rummet blir småpratet i sovsäcken innan John Blund kommer en viktig och mysig del av övernattningen. Här finns även en braskamin där man kan elda när mörkret börjar lägga sig utanför de spröjsade fönstren och vinden från havsviken drar runt husknuten. Vid ingången finns en hall med gott om plats att hänga kläder. Hallen används även för förvaring av allt material för hajken.

Stugan är perfekt för en spårarhajk eller en skön inomhushajk för lite äldre scouterna med fokus på matlagning, mys framför brasan och med möjlighet till stora naturupplevelser ett stenkast från Stockholm.

Fakta om området och stugan

Område:

Stugan ligger på Erstaviks gårds ägor och områdena kring stugan är delvis natur- och fågelskyddsområde. Närheten till Erstaviken ger en känsla av hav och innerskärgård. Området kring stugan är strövområden och trots att området bebyggts kraftigt de senaste åren är avståndet fortfarande tillräckligt långt till närmaste bostadshus för att det ska kännas ostört.

Läge:

Stugan ligger på södra sidan av Erstaviken alltså i Tyresö kommun ca 4 mil från Stockholm.

Byggnad:

Scoutstuga om ca 60 m2, bestående av tre rum varav ett används som kapprum, förråd och hall. På husets förstutrapp finns utrymme för liten sittplats alternativt plats för samlingar eller material- och matutdelning.

Uppvärmning:

Braskamin och många aktiva scouter.

Övriga byggnader:

En bod med två separata dass samt en vedbod.

Parkering:

Bilar för transport av material kan parkeras 150 m från stugan. Övriga besökare hänvisas till parkering vid Tyresö alléväg. Därifrån är det ca 1 km promenad på en stig parallellt med Erstaviken i mycket välskött hagmark.

Scoutkårens epost: info@orbyscoutkar.se
Besöksadress: Kärnbovägen 6, 125 40 Älvsjö