Örbyscouter hjälpte forskning

För några veckor sedan hade både spårarscouter, upptäckarscouter, och äventyrarscouter besök av Martin från Forskarfredag. Martin jobbar med projektet Stjärnförsöket, där barn och ungdomar i hela Sverige hjälper astronomer vid Lunds Universitet att mäta ljusföroreningar med en ny metod.

En hög blanketter för stjärnräkning, ett hushållspappersrör med påtejpad gradskiva, och en iPhone med kompass-appen uppe ligger på en gräsmatta i mörker.

Ljusföroreningar är ett problem som påverkar både människor och djur. Eftersom våra städer blir allt större och vi lyser upp fler och fler platser på jorden finns det också allt färre ställen som inte påverkas av ljus även på nätterna. Ett vanligt sätt att avgöra hur mycket ljusföroreningar som finns i ett område är att titta på satellitbilder, men eftersom det inte är så vanligt att scoutkårer, skolor, och fotbollsklubbar har några satelliter har forskarna valt att låta barn hjälpa till på ett annat sätt: Vi studerade ljusföroreningar från marken, genom att räkna stjärnor.

Mitt inne i Örby en halvmulen dag i februari blir det inte jättemörkt. Det märktes när vi räknade stjärnor. Det var svårt att se några stjärnor över huvud taget.

Äventyrarnas möte fick dubbelt finbesök eftersom Lilla Aktuellt var nyfikna på Stjärnförsöket och ville prata med några som räknade stjärnor. Deras inslag sändes den 6 mars, drygt sju minuter in i programmet: https://www.svtplay.se/video/21367302/lilla-aktuellt/lilla-aktuellt-6-mar-19-15-2

Scoutkårens epost: info@orbyscoutkar.se
Besöksadress: Kärnbovägen 6, 125 40 Älvsjö